De Friterie aan de vaart krijgt een nieuw gezicht

Artikel aangemaakt op: 8-10-2018 14:58:55

Vandaag, dinsdag 9 oktober, zal het toch wel gezichtsbepalende pandje van Smilde aan de Kanaalweg verdwijnen. Twee dagen later, op 11 oktober, zal de Friterie teruggeplaatst worden met een compleet andere uitstraling.
30 jaar geleden, in 1988, zette Henk Bosma zijn toen nog rijdende kraam definitief op de steiger aan de Kanaalweg. Het was burgemeester Aelberts destijds die zei: "Wat een mooie plek, daar moet je een mooie aanbouw aan maken zodat de klanten droog en warm staan!”. Vijf jaar later werd dit gerealiseerd. Er kwam een toilet en het pand werd voorzien van de nodige nutsaansluitingen.
Henk Bosma was op weg naar een profcarrière in wielrennen toen hij zodanig knieklachten kreeg dat hij hiermee moest stoppen. Henk gooide het roer om en werd patatboer. Een aantal jaren reed hij met zijn kraam door Smilde en omgeving en uiteindelijk werd zijn vaste standplaats de steiger aan de Kanaalweg. Mede door Henk zijn altijd vrolijke en optimistische houding en natuurlijk de kwaliteit van zijn patat en snacks groeide de Friterie uit tot een geweldige cafetaria. Veel tieners uit Smilde en omgeving hebben hier een fijne werkplek gehad.
Helaas bleek Henk een longaandoening te hebben en na een aantal jaar nog met zuurstof te hebben gelopen werd hem dit in 2008 fataal. De familie besloot om Henk zijn levenswerk voort te zetten. Nu na dertig jaar is het pand aan vervanging toe.
We hopen de Friterie op 19 oktober weer te openen. Op zaterdag 20 oktober om 11.30 uur willen we de Friterie officieel heropenen. De openingshandeling zal gedaan worden door de ouders van Henk, die beide al in de tachtig zijn. Samen met ons personeel hopen we de werkzaamheden op dezelfde manier door te zetten zoals we dit de afgelopen jaren hebben gedaan.